keskiviikko 15. maaliskuuta 2017

Millainen on hyvä blogi ja bloggaaja?

Liityin hiljattain hevosbloggaajien WhatsApp-ryhmään. Saatan olla yksi vanhimmista kyseisessä ryhmässä, mutta elämä on. Ryhmässä on kuitenkin paljon kysymyksiä, joissa pyydetään arviomaan oma blogi/postaus/banneri jne. Koska en ehdi kaikkia blogeja tsekkaamaan ja antamaan yksilöllistä palautetta, kirjoitan tässä postauksessa millainen blogi on minun mielestäni hyvä.

Luen paljon blogeja ja lukulistallani on todella monta blogia. Kaikki "vaatimukset" eivät tietenkään osu kaikkiin lukemiini blogeihin ja toisaalta pelkkä oikeinkirjoitus ei saa minua blogin lukijaksi. Kerroin suosikkiblogeistani tarkemmin tässä postauksessa.

Blogi on kuvitettu sekalaisilla aasinkuvilla jotka olen itse ottanut vuonna 2013. Kuvissa on aasiruuna Werner (tummanharmaa) ja sen emä Manta (ruskea)

Samaistuminen. Blogin kirjoittajassa tai blogin kohteena olevassa hevosessa on jotain samaa oman elämäntilanteeni tai muulini kanssa. Blogin kirjoittajan pitää olla joko jo aikuisiällä tai sitten kirjoittaa hyvin "kypsästi", jolloin bloggaajan nuori ikä ei käy ilmi tekstistä. Bloggaajan hevosen pitäisi olla samassa jamassa Muulin kanssa, jolloin blogista saa ideoita omaan tekemiseen. Ja vertaistukea.

Aasit/muulit. Vaikka se, että blogiin voi samastua, eli bloggaajalla on muuli, mainitsen tämän vielä omana kohtanaan varmuuden vuoksi. Luen tietääkseni kaikkia eli oman blogini lisäkis yhtä blogia, jossa on aasi. Muuliblogeja ei ole suomeksi, joten niitä luen vain englanniksi. Ja muulit/aasit blogin starboina on niin iso syy seurata blogia, että kirjoitusvirheet ym ovat siinä kohtaa ihan sama. Onneksi se Suomen ainoa aasiblogi on jo valmiiksi erinomainen!

Oikeinkirjoitus. Jos blogissa on aaseja tai muuleja, saisi se oikeinkirjoituksen suhteen paljon anteeksi. Mutta jos blogi edustaa hevosblogien massaa, en lue kirjoitusvirheellistä blogia. Nopeasta kirjoituksesta johtuneet virheet ovat ok, koska en edes huomaa niitä lukiessani tekstiä nopeasti, mutta yhdys sana virheet ovat sellaisia joille minulla ei ole yhtään toleranssia. Pilkkuvirheitä en edes tajua koska en itsekään osaa pilkuttaa tekstejäni oikein. Yleiskielellä/kirjakielellä kirjoitettua blogia on helpompi lukea, mutta puhekielinen blogikin menee jos siinä ei ole kirjoitusvirheitä.

Siisti ulkoasu. Blogin kaunis ja toimiva ulkoasu tekee uuteen lukijaan hyvän ensivaikutelman. Koska itse kadehdin upeita ulkoasuja, saatan viettää hienossa blogissa normaalia enemmän aikaa kun mietin toimisiko sama omassa blogissani. Kunnes herään todellisuteen ja tajuan että tarvitsen Jessin auttamaan ulkoasuremontissa. Ja sitten tajuan että pidän tämän blogin ulkoasusta eikä sitä tule muuttaa kuin erittäin perustellusta syystä. Siistiin ulkoasuun eivät kuulu kymmenet gadgetit ja jättikokoinen lukijapalkki blogn sivussa.

Inspiraatio. Kaikki lukemani blogit eivät välttämättä ole kovin samastuttavia, mutta silloin niiden pitää tarjoilla jotain vielä parempaa. Nimittäin inspiraatiota. Saatan seurata jonkun erinomaisen ratsastajan blogia vaikka tiedän etten koskaan ole sillä tasolla Muulista puhumattakaan. Jokin toinen blogi saattaa olla niin erinomaisesti kirjoitettu, että sen lukeminen parantaa omaa kirjoituksellista ulosantiani.

Hyvät esittelyt. Kun päädyn esimerkiksi Hippolan kautta klikkiotsikon kautta uuteen blogiin ja olen pitänyt kyseisestä postauksesta, haluan tietää hieman enemmän bloggaajasta ja mahdollisesta nelijalkaisesta. Menen siis lukemaan esittelyn bloggaajasta. Jos linkkiä bloggaajan esittelyyn ei löydä helposti, niin antaa olla. Tai js sivulla lukee vain että "esittely tulossa pian", niin ataa olla.

Postaustahti. En jaksa seurata blogeja joita päivitetään joskus ja jouluna. Sopiva tahti on mielestäni vähintään kaksi kertaa viikossa ja mielellään enemmänkin. Mitä järkeä pitää blogia edes olemassa jos uusi postaus tulee "kuvaajien puutteesta johtuen" kerran kuussa? Tuolloin kannattaisi rehellisesti kirjoittaa että blogi oli tässä ja palaillaan astioille joskus jos siltä tuntuu. Uuden blogin suhteen näen postaustahdin helposti kun avaan blogin sisällysluettelon. Jos postauksia on kuukaudelle 4 tai vähemmän niin en jaksa paneutua sen enempää. Ellei kyseessä ole ihan erinomainen asiablogi, jonka ei olekaan tarkoitus kertoa sitä samaa "tänään laukkasin"-tavaraa.

Vastakommentointi. Blogi toimii vuorovaikutuksessa lukijoiden kanssa kun bloggaaja käy vastaamassa ainakin melkein kaikkiin kommentteihin ja aina vähintään silloin kun kommentissa on joku kysymys.

Tuttu bloggaaja. Jos kaverini kirjoittaa blogia, luen sitä varmasti vaikka aihe olisikin jotain muuta kuin hevoset. Tai jos olen tavannut bloggaajan edes kerran livenä, alan lukea tämän blogia vaikka se ei noin muuten kiinnostaisi minua sisällöltään. Mutta kun on tavannut kirjoittajan ja jutellut tämän kanssa livenä, tulee blogista heti paljon kiinnostavampi kun tietää ihmisen sieltä ruudun takaa. Uskon aika vahvasti etten ole ainoa tällainen henkilö, joten jos johonkin tapahtumaan on sovittu että tietty bloggaaja tapaa lukijoitaan paikassa X tiettyyn kellonakaan, niin hänen kannattaa ehdottomasti olla siellä paikalla ja tehdä lukijoihin hyvä vaikutus.

Loppuun vielä ohje kaikille, jotka kokevat olevansa blogin kanssa suuressa massassa. Erotu. Keksi edes joku juttu, millä erotut muista ja anna sen näkyä blogin nimessä, osoitteessa ja esittelyssä. Onko hevosesi joku harvinaisen rotuinen? Tee se selväksi ja muista kertoa juuri tämän rodun ominaisuuksista aina kun siihen tulee sopiva sauma. Harrastatko jotain hieman erilaiste hevoslajia, esimerkiksi ratsastusjousiammuntaa? Kerro siitä aina kun siihen tulee sopiva sauma. Harrastatko ratsastuksen lisäksi jotain mielenkiintoista lajia? Kirjoita blogissasi molemmista ja kerro miten se toinen harrastus on parantanut ratsastustasi, jos on. Asutko tosi pohjoisessa tai sellaisella alueella, jossa ei ole muita hevosharrastajia? Kerro siitä miten se vaikuttaa harrastukseesi. Ja niin edelleen.

Blogiin ei kannata kuitenkaan tuottaa "kaikille kaikkea", vaan postausten aiheiden olisi hyvä pysyä blogin alueen sisällä. Sellainenkaan blogi ei ole hyvä, jossa kerrotaan toisena päivänä jääkiekosta ja toisena ratsastuksesta ilman että lajien välillä on mitään yhteyttä tai kirjoittaja ei koe että kumpikaan laji tukee toista.

Parhaassa blogissa aihepiiri on hyvin rajattu.
Profiilikuvani monessa eri palvelussa.
---
Katri Vesala antoi blogissaan Kylmäverinen unelma 50 postausideaa bloggaajille ja tämä postaus syntyi Katrin listan vinkeistä. Tavoitteenani on tehdä postaus jokaisesta postausvinkistä vuoden 2017 aikana.

2 kommenttia

  1. Aivan ihania kuvia! Niin suloisia aaseja! (Kommentti ei tietenkään liity mitenkään itse postauksen aiheeseen, mutta oli pakko kommentoida kuvia, koska ne ovat todella onnistuneita.)

    VastaaPoista
  2. Yhdyn melkein jokaiseen kohtaan :)

    VastaaPoista